info-grece.comiNFO-GRECE.com
  Accueil » Livres Grecs » Essais » Histoire moderne » EAN13 9789608472440 Mon compte  |  Panier  
Recherche
 
Recherche avancée
Auteurs & Artistes
 Listez tous nos auteurs et artistes 
Nos rubriques
Musique grecque »
DVD/Vidéo »
CD-Rom/Multim.
Livres Grecs »
  Littérature Contemporaine »
  Littérature Moderne »
  Littérature étrangère »
  Art »
  Musique »
  Poésie
  Gastronomie
  Essais »
    Archéologie
    Biographies
    Chypre
    Culture
    Divers
    Histoire moderne
    Immigration
    Lettres
    Politique
    Psychologie
    Société
    Réligion
  Jeunesse »
  BD
Livres Français »
Livres en anglais »
Livres en allemand »
Langues »
Guides Grèce & Chypre »
Cartes de Grèce »
Autres guides »
Spécial JO »
Plaisir d'offrir
Revues
Spectacles
Réduction transport »
Cadeaux de Pâques
Cadeaux de Noël »
Recommandés Plus
Grec maintenant Ellinika tora 1+1Grec maintenant Ellinika tora 1+1
Dimitra Dimitra
29,53 €
Nouveautés Plus
Minos et les grecs : La cité revisitéeMinos et les grecs : La cité revisitée
Henri Van Effenterre
19,00 €
Informations
Qui sommes-nous ?
Conditions de vente
Disponibilité
Livraisons & retours
Vie privée
Nous contacter
----------
Libraires, Ecoles, Associations
Club iNFO-GRECE

Apomnimonevmata

13,72 €
[ Mémoires ]

Avec l'armée turque dans les Balkans (juillet 1912-février 1913). Sur le front macédonien de la Première guerre mondiale 1916-1918

«Όλαι αι προετοιμασίαι ετελείωσαν διά την μεγάλην επίθεσιν του Σκρα ντι λέγκεν, που σημαίνει στα αρβανίτικα "λίκνον των βράχων" στα δε βουλγάρικα "Γκολέμα γιαραμιτίτσε", δηλαδή "Μεγάλη πέρδικα". Την παραμονήν της μάχης του Σκρα ήρχισεν βομβαρδισμός τριακοσίων πυροβόλων των βουλγαρικών χαρακωμάτων. Επί είκοσι τέσσερις ώρες βομβαρδίζονταν τα εχθρικά χαρακώματα. Τα βουνά εσείοντο εκ βάθρων».

Ό,τι συμβαίνει στη Γιουγκοσλαβία σήμερα δεν είναι κάτι το καινούργιο. Αν διαβάσει κανείς τα "Απομνημονεύματα" του Σοφοκλή Πολυχρονιάδη, ίσως νομίσει ότι διαβάζει μια εφημερίδα των ημερών μας, με πλούσιο και σπάνιο φωτογραφικό υλικό και αναλυτικούς χάρτες. Ο Σοφοκλής Πολυχρονιάδης έζησε από κοντά τόσο τους Βαλκανικούς Πολέμους όσο και τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο. Στους Βαλκανικούς μάλιστα πολέμησε στον τουρκικό στρατό, αφού την περίοδο εκείνη ζούσε στη Μικρά Ασία. Δεν το έβαλε, όμως, κάτω και έκανε το παν για να βρεθεί στον ελληνικό στρατό, κάτι που με πολλούς κόπους πέτυχε. Οι αναμνήσεις του απ' αυτούς τους πολέμους ρίχνουν άπλετο φως σε λεπτομέρειες που σκόπιμα ή μη παρέλειψαν οι τότε ιστορικοί, όπως η καθημερινή ζωή των στρατιωτών στα πεδία των μαχών, στοιχεία από περιοχές που αποτέλεσαν σταθμό κάποιας πορείας, η συμπεριφορά ανθρώπων διαφορετικών εθνοτήτων και θρησκειών. Οι λεπτομέρειες και οι περιγραφές είναι όμως που καθηλώνουν τον αναγνώστη και καθρεφτίζουν και τη δική μας εποχή, όπου στην "πυριτιδαποθήκη" της Ευρώπης, τα Βαλκάνια, η Ιστορία επαναλαμβάνεται. Παράλληλα, μέσα από χάρτες και σπάνιες φωτογραφίες ταξιδεύουμε νοερά στις περιοχές όπου απλώθηκαν τα πολεμικά μέτωπα.

"Τα φοβερά συμβάντα στη δύστυχη πρώην Γιουγκοσλαβία μού κίνησαν ζωηρό το ενδιαφέρον για να ανασύρω από το αρχείο μου τα απομνημονεύματα-μαρτυρίες του πατέρα μου", σημειώνει ο Αθανάσιος Σ. Πολυχρονιάδης. "Τα χειρόγραφά του αυτά τα διάβαζα με συγκίνηση και πάρα πολύ ενδιαφέρον. Τα χειρόγραφα αυτά δεν είναι όμως ιδιωτική υπόθεση, γι' αυτό θέλω να τα φέρω στο φως της δημοσιότητας. Μου δημιούργησαν το βάρος του χρέους στη μνήμη εκείνου, που με υπομονή κι επιμονή φρόντισε να τα καταγράψει και να μας τα παραδώσει, σαν ιερή παρακαταθήκη".

Από την ανάγνωση των "Απομνημονευμάτων" του Σ. Πολυχρονιάδη (την επιμέλεια των οποίων κάνει ο γιος του, Αθανάσιος Σ. Πολυχρονιάδης και προλογίζει ο βουλευτής και πρ. υπουργός Γιάννης Καψής) θα βγουν αρκετά συμπεράσματα ώστε να δούμε τι ακριβώς συνδέει το παρελθόν με το παρόν.

Editions Entos, 01/1999, 14.00x21.00cm broché, 112 pages
EAN13 9789608472440
Ce produit n'est plus en stock et son réapprovisionnement n'a pas encore été lancé. Revenez plus tard sur cette page pour vérifier un changement de statut.
Critiques

Explorer les sujets liés :

Langues
Deutsch English Français Ellinika
Panier Plus
0 articles
Polixroniadis Sophoklis
Autres titres
Top 50 grec
Classement officiel des 50 meilleures ventes de CD en Grèce !
Faire connaître
 
Faites connaître ce produit à un ami.
Critiques Plus
Ecrire un commentaire pour ce produit!

Copyright © 2001-2024 La Boutique iNFO-GRECE
Powered by Aktigram