info-grece.comiNFO-GRECE.com
  Top » Greek Books » Literature Contemporary » Biographicals » EAN13 9789600514759 My Account  |  Cart Contents  
Quick Find
 
Advanced Search
Authors/Artists
 List all our authors/artists 
Categories
Greek Music »
DVD & Video »
CD-Rom & Multim.
Greek Books »
  Literature Contemporary »
    Biographicals
    Cinema/Television
    Historicals
    Immigration
    Mystery & Thriller
    Novels
    Short Stories
    Theater
    Voyage Journals
  Literature Modern »
  Foreign literature »
  Art »
  Music »
  Poetry
  Gastronomy
  Essays »
  Juniors »
  Comics
French Books »
Books in English »
Books in German »
Languages »
Guides Greece & Cyprus »
Maps of Greece »
Other guides »
Special Olympics »
Gifts
Magazines
Sows
Specials »
Easter's Gifts
Christmas gifts »
Featured more
Lexiko gia to scholeio kai to grapheioLexiko gia to scholeio kai to grapheio
Georgios Babiniotis
78,95 €
What's New? more
Vertiges de la guerreVertiges de la guerre
Hervé Mazurel
37,00 €
Information
Welcome message
Conditions of Use
Availability
Shipping & Returns
Privacy Notice
Contact Us
----------
Booksellers, Schools, Communities
Club iNFO-GRECE

Imerologio exorias, Erzurum 1943

16,95 €
4 Μαΐου 1943 Πήγαμε στη δουλειά όπως κάθε μέρα, αλλά για την επιστροφή ξεκινήσαμε στις 12.30 και στις 2 ήμασταν στο Μαχαλλέ-μπασί. Η νεκράμαξα έφτασε ύστερα από 10-20 λεπτά. Στοιχηθήκαμε και πάλι ανά τριάδες σε δυο σειρές και ξεκινήσαμε με την άμαξα στο μέσο, αλλά έβλεπα ότι αυτή τη φορά οι σύντροφοι δεν ήταν περίλυποι όπως στην προηγούμενη νεκρώσιμη τελετή? αναρωτιόμουν αν είχαν συνηθίσει την ιδέα του θανάτου ή αν είχε μήπως αυξηθεί η αντοχή τους. Ή μήπως το φως του ήλιου που πλημμύριζε από παντού τούς έκανε να τα βλέπουν όλα και ειδικά τη δική τους κατάσταση λιγότερο μαύρη; Έμοιαζαν να έχουν ξεχάσει τον νεκρό πριν ακόμα τον θάψουμε. Όταν όμως σε λίγο βγήκαμε από την πόλη και φθάσαμε στον τόπο της ταφής και ακούστηκε το «θρηνώ και οδύρομαι», τότε οι φίλοι του εκδήλωσαν βαθιά λύπη. Έπεσαν και πάλι μέσα σε μια θάλασσα πόνου. Στον τάφο διάβασαν προσευχή πρώτα οι Ρωμιοί, έπειτα οι Αρμένηδες και στη συνέχεια οι Εβραίοι σύντροφοι. Ύστερα από 1,5 ώρα φύγαμε από εκεί νιώθοντας μεγάλη οδύνη. Δύο από τους συντρόφους μας στη συμφορά είχαν γίνει τώρα σύντροφοι και στον τάφο. Κάποιοι φίλοι είχαν φέρει και άφησαν στον Ιατρού έναν ωραίο σταυρό από αγριολούλουδα.

Με την εφαρμογή του νόμου περί Φόρου Περιουσίας το 1943, ο Γιώργος Χατζηδημητριάδης στάλθηκε εξορία, μαζί με άλλους περίπου 1.400 άντρες από την ελληνική, αρμενική και εβραϊκή μειονότητα της Κωνσταντινούπολης και άλλων πόλεων, στην ύπαιθρο του Ερζερούμ. Το ημερολόγιο που γράφει είναι από αυτή την περίοδο εξορίας. Σε όλη του τη ζωή, εκτός από την αλληλογραφία που κρατούσε με συγγενικά και φιλικά πρόσωπα, δεν είχε γράψει ποτέ πριν, ούτε και έγραψε μετά από αυτό. Η ενασχόληση –μετάφραση και επιμέλεια αντίστοιχα– με το ημερολόγιο και τις επιστολές του Γιώργου Χατζηδημητριάδη υπήρξε πηγή απρόσμενης ευχαρίστησης, πέρα από τη συγκίνηση που, όπως ήταν φυσικό, συνόδευε αυτό το ξαναζωντάνεμα της επαφής με τον αγαπημένο πρόγονο. Ήταν ταυτόχρονα μια επανασύνδεση με ένα κομμάτι κοινής ιστορίας των ανθρώπων μιας άλλης εποχής κι ενός άλλου τόπου. ΝΙΚΗ ΣΤΑΥΡΙΔΗ

Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΑΤΖΗΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ γεννήθηκε το 1883 στη Νίγδη της Καππαδοκίας. Γύρω στο 1895 μετανάστευσε στην Πόλη για να σπουδάσει και να δουλέψει. Με την εφαρμογή του Φόρου Περιουσίας (VarlIk Vergisi) το 1943, εστάλη σε καταναγκαστικά έργα στο Ερζερούμ της ανατολικής Τουρκίας, μαζί με άλλους 1.400 περίπου άντρες από την αρμενική, εβραϊκή και ελληνική μειονότητα της Κωνσταντινούπολης, της Σμύρνης, της Προύσας και της Ανατολικής Θράκης, ενώ στο μεταξύ είχε δημευθεί η περιουσία όλων και είχαν βγει σε πλειστηριασμό τα υπάρχοντά τους. Το ημερολόγιο και οι επιστολές που δημοσιεύονται εδώ γράφτηκαν κατά τους πρώτους μήνες της εξορίας αυτής. Ο Γ. Χατζηδημητριάδης πέθανε το 1968 στην Πόλη.

Στο βιβλίο περιλαμβάνονται ονομαστικός κατάλογος των υποχρέων που εστάλησαν στα στρατόπεδα εργασίας Ερζερούμ-Άσκαλε και Εσκίσεχιρ-Σιβρίχισαρ, συγκροτημένος από τον καθηγητή Αϋχάν Ακτάρ, καθώς και πλούσιο φωτογραφικό υλικό.

Editions Estia, collection Μαρτυρίες, 09/2010, 15.00x23.00cm softcover, 170 pages
EAN13 9789600514759
Popularity among the English pages of the Boutique: 3222
Reviews

Explore dependent subjects:

Languages
Deutsch English Français Ellinika
Shopping Cart more
0 items
Hatzidimitriadis Giorgos
Other products
Greek Top 50
The official ranking of 50 best sales of CD in Greece!
Tell A Friend
 
Tell someone you know about this product.
Reviews more
Write a review on this product!

Copyright © 2001-2024 La Boutique iNFO-GRECE
Visit our friend's sites: www.infobalkans.com