info-grece.comiNFO-GRECE.com
  Top » Greek Books » Poetry » EAN13 9789600440270 My Account  |  Cart Contents  
Quick Find
 
Advanced Search
Authors/Artists
 List all our authors/artists 
Categories
Greek Music »
DVD & Video »
CD-Rom & Multim.
Greek Books »
  Literature Contemporary »
  Literature Modern »
  Foreign literature »
  Art »
  Music »
  Poetry
  Gastronomy
  Essays »
  Juniors »
  Comics
French Books »
Books in English »
Books in German »
Languages »
Guides Greece & Cyprus »
Maps of Greece »
Other guides »
Special Olympics »
Gifts
Magazines
Sows
Specials »
Easter's Gifts
Christmas gifts »
Featured more
Le nouveau Grec sans peine (Livre + CD audio)Le nouveau Grec sans peine (Livre + CD audio)
Editions Assimil
70,13 €
What's New? more
Double exilDouble exil
Giannis Kiourtsakis
21,50 €
Information
Welcome message
Conditions of Use
Availability
Shipping & Returns
Privacy Notice
Contact Us
----------
Booksellers, Schools, Communities
Club iNFO-GRECE

I lypi ton allon

12,45 €

Πρώτα η λύπη, αυτή προηγείται και έπονται οι άλλοι, δίβουλοι, πότε υποκείμενα και πότε αντικείμενά της, οι άνθρωποι που έτσι κι αλλιώς πληθαίνουν μόνο ως σκιές στον κόσμο του Κ. Γ. Παπαγεωργίου. Μια λύπη όμως που δεν κάνει διακρίσεις εμβίων και μη, που ριζώνει στα πράγματα και στις λέξεις, στο μελάνι που δρα και στο χαρτί που σωπαίνει - όπως υπογραμμίζει ο ποιητής σε έναν από τους αφορισμούς του. Στην τελευταία του συλλογή, ο Κ.Γ. Παπαγεωργίου έχει επιτύχει σε ύψιστο βαθμό το στόχο που έθετε από τα πρώτα του ποιήματα, το 1966: να δημιουργήσει έναν ενδιάμεσο κόσμο, ανάμεσα στο φως και το σκοτάδι, τον ύπνο και την εγρήγορση, τον πόνο και την απόλαυση, τη ζωή και το θάνατο.

Να πειραματιστεί με τις λέξεις που τον συγκρατούν και τον διαλύουν ανά πάσα στιγμή, που τον εκθέτουν στις δυνάμεις της εντροπίας κυρίως, αλλά και της ενθαλπίας, με έναν παράδοξο τρόπο είναι αλήθεια: μέσα από τις διαρκείς μεταμορφώσεις των υλικών, που δοκιμάζουν τις αντοχές της αναπαράστασής τους, μέσα από εικόνες-σύντομα δράματα που απεικονίζουν τρυφερά το αποτρόπαιο, το άσπρο που τρέφει το λευκό, αγκαλιάζει το μαύρο σε μια κίνηση παραδοχής της συνεξάρτησης, της επώδυνης διαλεκτικής του λόγου και του κόσμου.

Οικεία τα σημεία αναφοράς. Ο ύπνος κι ο άνθρωπος ως ναυαγός στη μέρα, που μπορεί να είναι μπαλκόνι, και στην πραγματικότητα. Το νερό, η σταλαγματιά που μετράει το φως και το σκοτάδι, και η λίμνη, το βύθισμα μες σʼ ό,τι υγρό είναι ή μοιάζει. Η παρουσία-απουσία σε όλες τις εκφάνσεις της, η λάμψη του πόνου και το μούδιασμα της έκπληξης μπροστά στη διαρκή μεταστοιχείωση των πάντων: ο χώρος γίνεται χρόνος, ο χρόνος αντικείμενο, το εντός εκτός, οι μουσικές θεριστάδες σαν το θάνατο. Τα χρώματα άηχα ηχούν, καθώς γίνονται φωτιές και πληγές και ο πυρετός καταλαγιάζει σαν τρυφερό πουλί. Καταλύτες οι λέξεις αυτές, βασανισμένες και πάντα άλκιμες, εμβαπτισμένες σε διαλύματα κρυφά για να αντέχουν να σχεδιάζουν «των σπλάχνων τα τοπία» τα ανείδωτα, τις γοερές συναιρέσεις του εδώ και του εκεί, τη φύση που απλώνεται σαν τις ρίζες του Βαν Γκόγκ και αναδέχεται τη συνέχειά της, το σώμα, που όπως αυτή μονίμως είναι και δεν είναι.

Στην τελευταία συλλογή του Κ. Γ. Παπαγεωργίου, οι λέξεις και τα πράγματα, ο κόσμος και ο άνθρωπος συναιρούνται σε αδιάλυτα σχήματα και μορφές που δύσκολα διασπώνται. Η συμπαγής υλικότητά τους, της φαντασίας γέννημα, κατεργασμένη στα λατομεία του λόγου και της σκέψης, γεννά με τη σειρά της την αναλαμπή μιας απαρηγόρητης ποίησης, που στη σκοτεινότητά της, εντέλει, παρηγορεί. Τους άλλους και τη λύπη τους.

Ο Κώστας Γ. Παπαγεωργίου γεννήθηκε το 1945 στην Αθήνα, όπου ζει και εργάζεται. Έχει εκδώσει δέκα ποιητικές συλλογές, τέσσερα πεζά και τέσσερα βιβλία κριτικής και δοκιμίου. Συνδιευθύνει το περιοδικό κριτικής Κ. Δημοσιεύει κείμενα κριτικής στη «Βιβλιοθήκη» της "Ελευθεροτυπίας" και στην "Κυριακάτικη Αυγή". Τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Ποίησης (2000) και το Βραβείο Ποίησης του περιοδικού Διαβάζω (2000).

Editions Kedros, 11/2009, 14.00x21.00cm softcover, 165 gr, 73 pages
EAN13 9789600440270
Popularity among the English pages of the Boutique: 5769
Reviews
More by Kostas G. Papageorgiou more
Omiriko Lexiko - luxe editionOmiriko Lexiko - luxe edition

46,42 €
Omiriko lexikoOmiriko lexiko

31,65 €
Klemmeni istoriaKlemmeni istoria

7,95 €

Explore dependent subjects:

Languages
Deutsch English Français Ellinika
Shopping Cart more
0 items
Papageorgiou Kostas G.
Papageorgiou Kostas_G.
Biography
Other products
Greek Top 50
The official ranking of 50 best sales of CD in Greece!
Tell A Friend
 
Tell someone you know about this product.
Reviews more
Write a review on this product!

Copyright © 2001-2024 La Boutique iNFO-GRECE
Visit our friend's sites: www.infobalkans.com